IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпадат обвиненията за банкови измами срещу финансовия директор на Huawei

Мън Уанджоу сключи споразумение с американските власти през септември 2021 г.

14:00 | 02.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Darryl Dyck/Bloomberg
Снимка: Darryl Dyck/Bloomberg

Американски прокурори поискаха от съдия да отхвърли обвиненията в банкови измами и други срещу главния финансов директор на Huawei Technologies Мън Уанджоу, чийто арест през 2018 г. обтегна отношенията между САЩ и Китай, предава Ройтерс.

Мън сключи сделка с прокурорите миналата година обвиненията срещу нея да бъдат отхвърлени на 1 декември 2022 г. – четири години след датата на ареста ѝ в Канада, извършен по искане на САЩ.

Тъй като няма информация Мън да е нарушила споразумението, „правителството с уважение се насочва към отхвърляне на третото обвинение по този случай по отношение на подсъдимата Мън Уанджоу“ пише американският прокурор на Бруклин Каролин Покорни в писмо до окръжния съдия на Ан Донъли.

Huawei, производител на телекомуникационно оборудване, който САЩ смятат за заплаха за националната сигурност, все още е обвинена по делото, което е висящо в Окръжния съд на САЩ в Бруклин, Ню Йорк. Все още не е определена дата за процеса, а на 7 февруари е предвиден преглед на развитието по случая.

Въпреки че сегашният ход беше очакван, той затваря глава от една особено тежка фаза в отношенията на САЩ и Китай, в която Канада се озова в средата на сблъсъка на двете суперсили.

Мън беше обвинена в банкови измами и други престъпления за заблуда на банката HSBC Holdings относно бизнеса на Huawei в Иран с цел получаване на банкови услуги, които са в нарушение на санкциите на САЩ, наложени срещу Иран.

Като част от споразумението ѝ за отложено наказателно преследване тя призна, че е направила неверни изявления относно бизнеса на компанията в Иран по време на среща с изпълнителния директор на банката през 2013 г.

Обвиненията срещу Huawei включват много неща – от банкова измама до нарушаване на санкции и заговор за кражба на търговски тайни от американски технологични компании, както и възпрепятстване на правосъдието. Компанията твърди, че е невинна.

Заради на предполагаемите си незаконни дейности Huawei беше поставена в черния търговски списък на САЩ, което ограничава американските доставчици да правят бизнес с компанията.

Съединените щати също така водят глобална кампания срещу Huawei, предупреждавайки, че китайското правителство може да използва оборудването на гиганта за шпиониране. Тази седмица Федералната комуникационна комисия на САЩ прие окончателни правила, забраняващи ползването на ново телекомуникационно оборудване от Huawei.

Мън, която е дъщеря на основателя и главен изпълнителен директор на Huawei Рън Джънфей, сега служи като ротационен председател и заместник-председател на компанията, както и като неин главен финансов директор.

Тя отлетя от Канада за Китай на 24 септември 2021 г. – деня, в който сключи споразумението си с властите. Двамата канадци, арестувани от Китай малко след като тя беше задържана, бяха освободени.

Адвокатът на Мън не е пожелал да коментира темата, а говорител на Huawei не е отговорил веднага на запитването за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 02.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още